Miquel Àngel Veny

Recull de reflexions

Tothom te dret a un enterrament digne

fusteret | 27 Octubre, 2008 12:40

Aquestes darreres setmanes ens han arribat un grapat de bones noticies amb l'iniciativa de Jutge Garzon d'obrir tota una sèrie de foses comunes per tal de recuperar les persones enterrades en elles i tornar-les a les seves families.

 

Entre les foses comunes que està previst obrir, hi ha la del cementiri de Porreres, el meu poble, cosa que no fa altre cosa que omplir-me d'alegria.

 

Aquests darrers dies hi ha hagut moltes reaccions, algunes positives, altres d'indiferència i algunes negatives o contraries. Totes les opinions són respectables com sempre, però la meva opinió es clarament favorable.

 

Els motius del meu posicionament van més enllà que un anàlisi polític o de una reflexió sobre guanyador i perdedors. Evidentment, la meva ideologia es molt pròxima als perdedors de la Guerra Civil i clarament contrària als guanyadors, però els motius que me duen a recolçar l'opertura de les foses crec que estan per sobre d'això.

 

Per jo hi ha un fet bàsic, que es que ningú es mereix (tengui la ideologia que tengui) ser enterrat, amuntegat, amb altres morts a una cuneta d'una carretera, cementiri, etc., i a més, sense que els familiars sapiguen si aquesta persona es morta o no i sobretot no sapiguen on reposen les seves restes per poder honrar-les. Tothom te dret a un enterrament digne. Per tant, tots els familiars d'aquelles persones que foren assassinades i enterrades en foses comunes tenen dret a recuperar-ne les restes per poder enterrar-les amb els seus. A ningú li agradaria tenir un familiar pròxim enterrat a una fosa comuna, tengui la ideologia que tengui.

 

Per tant, crec que la gent ha d'entendre que el que realment es persegueix es que tothom tengui un enterrament digne amb els seus, per sobre de persecucions polítiques dels que ho feren, etc., ja que el que realment va passar es per tots conegut, i ja ha estat condemnat pels que consideren que va ser una injustícia, tant si s'obren les foses comunes com si no.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb