Miquel Àngel Veny

Recull de reflexions

Ara que l'any acaba...

fusteret | 28 Desembre, 2008 17:09

Ja s'acaba l'any, el 2008 arriba a la seva fi. I que millor que un poema per despedir l'any.

Invoco els dies clars, ara que sé

que me'n desposseeix el temps.

No em vull

subjecte a cap designi que no pugui

sotmetre al ritme encès de les paraules.

A po a poc, desfaig els rulls del vent.

La font degota lenta i m'acompassa

la mirada i la veu.

Tot se'n revela nou, però l'espera

m'adorm les mans. Només els ulls completen

el cicle tants de cops iniciat

i abandonat.

Propòsits?

Quins propòsits?

                                                                                                   (Miquel Martí i Pol)

 

MOLTS D'ANYS I FELIÇ 2009

 

El problema de cada any: les precipitacions intenses

fusteret | 22 Desembre, 2008 10:00

A principis de la setmana passada, el dilluns i dimarts, varem tenir un nou episodi de precipitacions intenses. La premsa la qualificat com el pitjor en molts d’anys per la quantitat de precipitació enregistrada. Però bé, d’episodis de precipitacions intenses en tenim cada any (alguns anys molt pocs y altres, com al 2008, bastants) i sempre que n’hi ha algun es troba alguna dada que permet qualificar-lo d’històric, quan en realitat es una de les principals característiques del nostre clima el que succeeixin aquests fenòmens.

El que sobta es que cada vegada que patim un episodi de precipitacions intenses, afloren els mateixos problemes, inundacions de cellers, pàrkings i plantes baixes, talls de carreteres, etc. Problemes que després s’excusen amb afirmacions del tipus: “no havia plogut tant des de fa 50 anys”, “això són coses que passen una vegada en al vida”, ....

Precisament, per les característiques del nostre clima, aquests episodis de precipitacions intenses no afecten a tota l’illa en conjunt, sinó que tenen efectes més aviat puntuals. Cada any es veuen afectats llocs diferents i el període de recurrència es bastant elevat (es a dir, que passen alguns anys, a vegades molts, entre un episodi “catastròfic” i una altre al mateix lloc). 

Si  es mira en detall les zones afectades, sempre es tracta de zones urbanitzades en els darreres 25 o 30 anys i normalment vials de relativa recent construcció (en aquest cas no sempre es així).  

La gran conclusió que es pot extreure d’això es que el planejament urbanístic de Mallorca en els darrers 30 anys ha estat un desastre. Conclusió ja coneguda per tots per altra banda. A la nostra illa s’han estat fent planejaments urbanístics sense tenir en compte el principal risc que tenim, els episodis de precipitació extrema. Per desgràcia, ens hem trobat en una situació en que han primat els moviments especulatius per davant tot. 

Això ens deixa en una situació en la que l’únic que es pot intentar es dur a terme a les zones urbanitzades amb risc d’inundació són actuacions puntuals per intentar minimitzar els riscos d’inundació, ja que tot el que està construït no es pot “moure”. Actuacions com desviaments de torrents (només si es té garantia d’èxit, ja que es una actuació molt costosa i moltes vegades “inútil”), construcció de sistemes de defensa dels nuclis (com parats per intentar laminar l’avinguda d’aigua), mantenir els torrents nets per evitar obstruccions de ponts, etc.  

Per tant, pel que ja tenim construït la solució es molt complicada o inexistent i l’únic que es pot fer es intentar minimitzar al màxim els efectes. No obstant, aquest fet ens ha de servir de cara al futur per tal de que es faci un estudi molt seriós de zones inundables i no es construeixi ni un habitatge més on hi hagi risc d’inundació.                

La importància de dedicar un dia a la lluita contra la SIDA

fusteret | 01 Desembre, 2008 19:33

La SIDA, una malaltia relativament recent en la història, però que ja ha causat més de 25 milions de morts arreu del món. Només amb aquesta dada ja es pot entendre la gravetat que suposa.

 Actualment als països desenvolupats la taxa de contagi ha disminuït moltissim i les morts també, ja que gracies als avenços en la medicina s'ha aconseguit cronificar la malaltia. Però als països subdesenvolupats, sobretot a l'Àfrica central i del sud, la situació no es la mateixa, sinó que més bé es tot el contrari. A aquests països les taxes de contagi són altíssimes i el percentatge de població infectada pel virus també molt alts, arribant a quasi el 50% en alguns països.

Precisament per aquesta reducció en el contagi i les morts, en els països desenvolupats, com es Espanya, s'està produïnt una relaxació, la societat està "oblidant" la perillositat de la malaltia, s'està relaxant l'ús de mesures per evitar el contagi, etc. I això, el que ha provocat es un petit repuntament de les taxes de contagi en els darrers anys.

Per tant, es molt important que existeixi un dia mundial (com es avui) contra la SIDA. Per recordar a la gent que l'enfermetat encara existeix, que es present a la nostra societat i que segueix essent molt perillosa i incurable (tot i que amb els avenços actuals l'enfermetat es pot cronificar i no suposa la mort). I també, per recordar la situació dels països subdesenvolupats, on la gent si que mor per la SIDA, ja que ni poden accedir als mètodes de prevenció (en molts casos tampoc volen) ni als medicament per tractar la malaltia i evitar que sigui mortal.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb