Miquel Àngel Veny

Recull de reflexions

El problema de cada any: les precipitacions intenses

fusteret | 22 Desembre, 2008 10:00

A principis de la setmana passada, el dilluns i dimarts, varem tenir un nou episodi de precipitacions intenses. La premsa la qualificat com el pitjor en molts d’anys per la quantitat de precipitació enregistrada. Però bé, d’episodis de precipitacions intenses en tenim cada any (alguns anys molt pocs y altres, com al 2008, bastants) i sempre que n’hi ha algun es troba alguna dada que permet qualificar-lo d’històric, quan en realitat es una de les principals característiques del nostre clima el que succeeixin aquests fenòmens.

El que sobta es que cada vegada que patim un episodi de precipitacions intenses, afloren els mateixos problemes, inundacions de cellers, pàrkings i plantes baixes, talls de carreteres, etc. Problemes que després s’excusen amb afirmacions del tipus: “no havia plogut tant des de fa 50 anys”, “això són coses que passen una vegada en al vida”, ....

Precisament, per les característiques del nostre clima, aquests episodis de precipitacions intenses no afecten a tota l’illa en conjunt, sinó que tenen efectes més aviat puntuals. Cada any es veuen afectats llocs diferents i el període de recurrència es bastant elevat (es a dir, que passen alguns anys, a vegades molts, entre un episodi “catastròfic” i una altre al mateix lloc). 

Si  es mira en detall les zones afectades, sempre es tracta de zones urbanitzades en els darreres 25 o 30 anys i normalment vials de relativa recent construcció (en aquest cas no sempre es així).  

La gran conclusió que es pot extreure d’això es que el planejament urbanístic de Mallorca en els darrers 30 anys ha estat un desastre. Conclusió ja coneguda per tots per altra banda. A la nostra illa s’han estat fent planejaments urbanístics sense tenir en compte el principal risc que tenim, els episodis de precipitació extrema. Per desgràcia, ens hem trobat en una situació en que han primat els moviments especulatius per davant tot. 

Això ens deixa en una situació en la que l’únic que es pot intentar es dur a terme a les zones urbanitzades amb risc d’inundació són actuacions puntuals per intentar minimitzar els riscos d’inundació, ja que tot el que està construït no es pot “moure”. Actuacions com desviaments de torrents (només si es té garantia d’èxit, ja que es una actuació molt costosa i moltes vegades “inútil”), construcció de sistemes de defensa dels nuclis (com parats per intentar laminar l’avinguda d’aigua), mantenir els torrents nets per evitar obstruccions de ponts, etc.  

Per tant, pel que ja tenim construït la solució es molt complicada o inexistent i l’únic que es pot fer es intentar minimitzar al màxim els efectes. No obstant, aquest fet ens ha de servir de cara al futur per tal de que es faci un estudi molt seriós de zones inundables i no es construeixi ni un habitatge més on hi hagi risc d’inundació.                

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb