Miquel Àngel Veny

Recull de reflexions

Palestina, Israel i la pressió internacional per aturar el conflicte

fusteret | 15 Gener, 2009 09:48

Per començar aquesta breu reflexió, vull manifestar que com a pacifista que som, el meu major desig es la pau al món, a tots els conflictes que hi ha arreu del món, que no són pocs.

  El conflicte entre israelians i palestins, no es un conflicte nou, sinó que ja fa molts d’anys que dura, moltíssim. Simplificant, sense entrar a analitzar el conflicte, es pot dir que això es deu a que es un conflicte molt complex i de difícil solució, entre altres coses perquè cap de les dues parts vol cedir.

Les darreres setmanes, les coses s'han complicat molt amb aquesta ofensiva militar israeliana a la franja de Gaza, que ha produït i segueix produint moltes baixes civils entre els palestins. Ofensiva a la que s’ha respost amb una forta pressió internacional, tant per part de molts governs (no tots), com el d'Espanya per no anar més lluny, com de la ciutadania en general de molts països mitjançant manifestacions, manifestos, recollides de firmes per intentar aturar l'agressió israeliana als ciutadans de la franja de Gaza.

Això es en el que me vull centrar, en la resposta que s’ha produït a molts indrets del món. Consider que en el moment que s’inicia un conflicte i durant tot el temps que aquest segueix viu es lògic, i baix el meu punt de vista necessari, el fet de que hi hagi una forta pressió internacional (tant de governs com de ciutadans) a totes les parts implicades en el conflicte per tal de que deixin les armes i s’asseguin a discutir per tal d’aconseguir la pau. 

Respecte de totes aquestes mobilitzacions que hi ha actualment, s’ha de dir que el conflicte no ha començat ara, no fa un parell de setmanes que es barallen, sinó que es un conflicte que fa dècades que existeix i que evidentment ha tengut moments de més virulència (com l’actual) i altres de relativa calma (amb treves incloses però sense resoldre els problemes de fons). Per això, crec que totes aquestes mobilitzacions no només s’haurien de fer ara (es a dir, només en els moments que hi ha escalades de violència), sinó que ja s’haurien d’haver fet alguna cosa abans de que això arribes a aquest punt (un altre cop, ja que no es la primera vegada que arriba a aquests extrems de violència), en els moments de treva o relativa calma, i tal vegada així si que s’haurien evitat molts de patiments. 

Una altra fet que me sorprèn molt, i amb la que estic totalment en desacord, es que totes les declaracions, lemes, manifestos, etc. (de la ciutadania i fins i tot de molts dirigents) el que demanen es que Israel deixi d’agredir Palestina i tot son atacs contra Israel i alabances als palestins. Evidentment, estic totalment d’acord amb el fet de que s’ha de demanar a Israel que aturi l’agressió. Però el que també s’ha de fer es demanar a certes organitzacions palestines, que mira per on actualment governen la regió, que també deixin les armes, que també deixin d’agredir a la població civil israeliana amb coets, atemptats bomba a autocars, escoles, mercats, etc. Per aconseguir la pau a la zona, el que s’ha de fer es demanar a les dues parts que deixin les armes i s’asseguin a parlar, perquè la paraula es l’únic camí cap a la pau. En aquest sentit els darrers dies sembla que alguns països (entre ells el nostre) estan fent feina en un acord de pau. 

Finalment, hi ha un darrer fet que baix el meu punt de vista no es correcte. A part del conflicte entre israelians i palestins, al món hi ha molts més conflictes, desenes de conflictes escampats per la geografia del planeta, i de la majoria d’aquests conflictes quasi ningú se’n recorda. No es just que només es demani la pau a Gaza, que els governs facin tants esforços per aturar l’atac d’Israel a Gaza i que es facin tantes manifestacions i mostres de solidaritat amb els palestins, i de la gent que pateix aquests altres conflictes ningú se’n recordi. Crec que la vida de totes les persones val el mateix, i per això, s’haurien de fer els mateixos esforços que es fan amb el cas de Gaza per aturar la resta de conflictes armats que hi ha al món.       

En definitiva, i després d’expressar la meva modesta opinió, vull acabar amb un preg, amb el que també he començat, PAU AL MÓN.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb