Miquel └ngel Veny

Recull de reflexions

El G8 acorda redu´r les emissions de CO2

fusteret | 09 Juliol, 2009 09:16

En la reunió d'ahir, dimecres 8 de Juliol, el G8 va acordar limitar a 2º Celsius l'encalentiment global mitjà de la Terra, retallant les emissions de gasos efecte hivernacle en els països desenvolupats en un 80% respecte als nivells de 1990 per a l'any 2050. Aquest acord s'ha concretat atenent a les advertències científiques que indiquen que si la temperatura mitjana global augmenta més de 2º Celsius, es produiran canvis catastròfics dels patrons climatics munidals i augmentaran els fenomens extrems com inundacions, sequeres,.... i per descomptat la fam al món, ja que afectaria directament a l'agricultura.

Destaca el fet de que els EEUU han acceptat aquest acord i l'han considerat un triomf. Per la lluita contra el canvi climàtic es molt important que la primera potència mundial s'impliqui, accepti i lluiti per aconseguir aquest tipus d'acords.

Es molt positiu que s'arribin a acords d'aquest tipus, ja que indiquen que s'ha acceptat que el canvi climàtic es una realitat i un problema, i que hi ha voluntat de lluitar contra ell.

Ara bé, posar un objectiu per al 2050 no crec que sigui la millor manera de lliutar contra el canvi climàtic, encara que val més això que res. Seria més acertat posar objecius més concrets i amb plaços establets fins a arribar a aquest objectiu per al 2050, ja que si no es fa així correm el risc de que arribi la data i ningú hagi fet els deures (que es el que sol pasar) i tot quedi en no res.

També me pareix un poc agoserat per part dels cientifics que ho han fet, prediure que si augmenta la temperatura més de 2º Celsius de mitjana es produïran canvis catastrofics en les condicions climàtiques, ja que la resposta del sistema climàtic no es té gens clara. De moment hem vist com ha anat augmentant la temperatura a causa de l'efecte hivernacle, però si de cara al futur continuarà igual, l'increment s'accentuarà o es produïrà l'efecte contrari (no cal oblidar que hi ha teories que apunten cap a un efecte invers a partir d'un cert punt d'encalentiment, es a dir apunten cap a un refredament a causa de l'alteració del sistema de corrents marines per la fusió dels pols) es molt difícil de preveure. Per tant, fer una previsió de que si es redueixen les emisions en un 80% de cara al 2050, s'evitarà que la temperatura mitjana del planeta no augmenti per sobre dels 2º Celsius (respecte a la temperatura actual), es pot qualificar un poc de subrealista, ja que no es sap com respondrà el sistema climàtic i a més, tampoc es sap el comportament dels països en vies de desenvolupament respecte de les emissions.

Tot i aquestes darreres consideracions un poc negatives, consider que es molt positiu que es facin petites passes com aquestes per a la lluita contra el canvi climàtic, ja que això significa que de cada cop hi ha més consciència vers el tema i més demanda de sol·lucions. Ara només ens cal esperar que aquestes iniciatives continuin, i sobretot que no només quedin en paper banyat, sinó que es posin en pràctica.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb