Miquel Àngel Veny

Recull de reflexions

Falcons per protegir La Seu?

fusteret | 19 Agost, 2009 09:35

L'altre dia me va sorprendre una noticia que va sortir al Diari de Mallorca (10/08/09) que es titulava "Halcones peregrinos protegen de nuevo la Seu un siglo despúes". En principi, i sobretot amb la meva condició de president de la Federació Balear de Columbofília, el titular me va resultar curiós i vaig llegir la noticia, però la curiositat una vegada llegit es va convertir en sorpresa i indignació.

Me sorpren molt que es fomenti la instauració de falcons a la Seu per tal de fer por als coloms que viuen allà, i me sorpren més que a això ho avalin tecnics de la Conselleria de Medi Ambient. El motiu de la meva sorpresa (després convertida en indignació) es que hi poden posar els falcons que vulguin a la Seu, que no en fugirà cap de colom d'allà, ni n'agafaran cap per menjar.

Els falcons peregrins necessiten, per caçar, que els coloms agafin alçada per després llançar-se en picat a perseguir-les. Aquesta es l'única manera que tenen de caçar-les, ja que en vol recte els coloms són més ràpids i entre els edificis els falcons no son capaços de maniobrar amb la suficient rapidesa per perseguir a un hàbil colom. Els coloms salvatges que vuien a la ciutat, tant a la Seu com a la resta de la ciutat, mai volen per sobre dels edificis, en primera perque per sobreviure no els fa falta, i en segona per evitar que el falcó els pugui atacar, per tant el falcó mai n'agafa ni n'espanta cap.

Estic totalment d'acord en que la plaga de coloms que hi ha als edificis històrics i places de la ciutat són un greu problema (també ho son per nosaltres els colomistes, ja que ens entren als colomers per la gola del bon menjar i ens duen malalties no desitjades), però aquesta no es la solució, sinó que se n'hauria de cercar una altre, que segur que n'hi ha d'efectives i que no perjudiquen als coloms missatgers. 

Que es posin falcons a la Seu no serveix de res per protegir-la dels coloms. Aquests falcons, el que fan, es atacar els nostres coloms missatgers, ja que aquests si que volen en alçada. Ataquen als colomers que hi ha a Palma quan aquests entrenen els seus coloms i ataquen als coloms que competeixen quan creuen la ciutat de Palma per anar a les seves estimades llars. Tal vegada a una persona que no conegui el mon dels coloms això li pot semblar una tonteria, però nosaltres ciudam, entrenam, preparam,.... i estimam els nostres coloms; i quan els duim a una amollada hem de pregar perque no es trobin cap d'aquests falcons que ens l'agafi i se'l mengi, es molt trist. Nosaltres amollam els coloms des de distàncies de pocs quilòmetres als colomers fins a quasi 1000 km (Lisboa, Portugal), i resulta molt trist que un animal que ha volat, que ha lluitat per fer 1000 km quan arribi a Palma, es trobi amb un falcó que l'agafa com agafar una bossa de plastic que vola pel vent, ja que amb el cansament que porta el colom no té la força ni els reflexos per evitar l'atac de cap manera.....

El més sorprenent d'aquestes iniciatives de posar falcons, es que hi hagi uns tècnics de la Conselleria de Medi Ambient, que ho avalin excusant-se en que ho fan per combatre la plaga de coloms salvatges que hi ha. Me pareix molt greu que aquests tècnics no tenguin coneixença de la manera de caçar que té el falcó peregrí, i que amb la seva ignorància perjudiquin greument un esport més que centenari com es la columbofília i posin el nostre futur en perill amb iniciatives sense sentit com aquesta.

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb