Miquel Àngel Veny

Recull de reflexions

LA MOBILITAT, SOSTENIBLE

fusteret | 22 Setembre, 2010 15:14

            Avui, 22 de setembre, es el dia mundial sense cotxes, que culmina la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible i Segura.

 

            Com es ben visible, el transport privat, que es el menys sostenible que hi ha, continua essent de bon tros el mitja de transport més utilitzat en els desplaçaments quotidians a la nostra illa. Només a mode d’exemple, i per documentar l’afirmació abans realitzada amb dades, més del 30% de les emissions de gasos efecte hivernacle que es produeixen a Mallorca, provenen dels mitjans de transport. A les Illes Balears, un 60% de l’energia es consumida pel transport (quan la mitjana espanyola es del 39%); i tenim una quantitat de cotxes de 623 cotxes per cada 1000 habitants, el que suposa que som de les regions d’Europa amb més cotxes.

 

            Amb tot això, i en la línia seguida pel partit socialista en els darrers anys, no ens queda altra que continuar advocant per a que la mobilitat es realitzi baix criteris de sostenibilitat. I més, quan durant aquesta setmana europea de reivindicació de la mobilitat sostenible, ens han sobtat noticies com que el PP i UM exigeixen llevar el carril bici de Palma. Una noticia molt preocupant pels que hem lluitat, lluitem i lluitarem decididament per a que la mobilitat del futur estigui basada en el transport públic, com a vertebrador de molts dels desplaçaments quotidians tant interurbans com intraurbans, tot i que aquests darrers reforçats amb altres tipus de mitjans de transport no contaminants com es la bicicleta o fins i tot, els desplaçaments caminant quan parlem de distàncies a recórrer curtes.

 

            La lluita contra el canvi climàtic, es una de les grans prioritats que han de tenir, i en aquests moments tenen, els nostre governants. El canvi climàtic, es una realitat, però s’ha de lluitar per minimitzar al màxim els seus efectes. Un dels grans pilars en la lluita contra el canvi climàtic, es la potenciació de la mobilitat sostenible, ja que així es pot aconseguir una reducció més que important de les emissions dels gasos causants de l’efecte hivernacle. El partit socialista, des de les institucions, ha iniciat un camí, que serà llarg i dur, però que esperem que culmini en el futur en una illa que sigui un exemple de mobilitat sostenible, amb un transport públic que connecti de manera efectiva i barata tots els pobles de l’illa amb Palma, i amb els seus referents comarcals, que uneixi els grans eixos (Alcudia – Palma, Artà/Capdepera – Palma i Felanitx/Santanyí – Palma) i que una vegada a Palma permeti una connexió ràpida i eficaç amb qualsevol punt de la ciutat.

 

            A part de la potenciació del transport públic, com ja s’ha apuntat, s’ha de continuar treballant per a que els desplaçaments interiors de les ciutats i pobles, no es realitzin el cotxe, i si es possible amb cap tipus de transport motoritzat, sinó en bicicleta o a peu. Es molt important continuar amb aquesta política iniciada de potenciació d’aquest transport, amb la creació de carrils bici, d’aparcaments de bicicletes, etc. El transport no motoritzat es el més net, i si volem aconseguir que les ciutats siguin espais sense fums, que no cal recordar que són perjudicials per a la salut, a part de també ser-ho per al medi ambient, no ens queda altre camí que continuar treballant decididament en aquesta línia.

 

            Finalment, no seria adequat acabar aquesta reflexió, sense animar a tothom a que ens ajudi en aquest propòsit. Aconseguir arribar a un escenari on la mobilitat sigui sostenible i segura, no serà fàcil, el camí està iniciat, estem treballant en ell, però sense l’esforç i el compromís de tots no ho aconseguirem. La celebració de dies com aquest d’avui, i setmanes com la que culminem avui, en el futur no hauria de ser necessari.

Nou canvi en l'enllumenat públic de Porreres

fusteret | 14 Setembre, 2010 16:24

Recentment, com tots sabeu, l'Ajuntament va realitzar un canvi en l'enllumenat públic del nostre poble. Aquest canvi, era necessari per l'estat en que es trobava el vell enllumenat, i també per adaptar-nos als temps que corren, i posar bombetes de baix cost, que a part de consumir menys, i tenir un efecte en l'economia local (lleu), contribueixen a la lluita contra el canvi climàtic.

Fins aquí, tot semblava indicar que des de l'equip de govern s'havia actuat en conseqüència i s'havien pres tota una sèrie de decissions acertades. Però res més lluny de la realitat, els fets han demostrat que es tracta d'una nova demostració de la improvització i la mala gestió que ja fa temps que regne al nostre Ajuntament.

El primer canvi de l'enllumenat, segons diverses fonts, va costar uns 38.000 euros, preu que no entrarem a valorar si es consonant amb el preu de mercat que hi ha per aquest tipus de feines. Però aquest no es el problema del canvi de l'enllumenat, el problema es que les bombetes que es varen possar pràcticament no fan llum, el que suposa que anar pel carrer els vespres no sigui de lo més còmode, això sense entrar en que hem estat quasi un més amb mig poble fora llum, i ningú semblava capaç de donar sol·lució al problema; curiós, si més no.

No sabem qui va ser el responsable de la contractació del canvi de l'enllumenat, però se li hauria d'explicar que les coses s'han de veure, provar,.... abans de comprar, que es el que tothom fa a casa seva, i es el que els polítics hem de fer quan gestionam els doblers públics, perquè no es pot oblidar que són els doblers de tots els porrerencs i porrerenques.

Es veritat que el nou enllumenat deixa els carrers molt foscos, i que la gent demanda un canvi. Però lo que no està tan clar, es que en la situació econòmica tan dolenta com es troba el nostre Ajuntament ara s'hagin de gastar altres 38.000 euros (suposant que el preu del primer canvi s'ajustava al preu de mercat, el preu del nou canvi ha de ser força similar) en canviar novament l'enllumenat, tal com ha anunciat el sr. Batlle recentment.

Ja es hora que al nostre poble es començi a fer feina seriament, i es deixi de banda aquesta improvització i mala gestió que s'ha instal·lat al nostre Ajuntament. Es hora de que es facin càrrec de la gestió del poble polítics seriosos i compromesos. 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb