Miquel Àngel Veny

Recull de reflexions

Perquè guanyin el territori i el medi ambient

fusteret | 09 Maig, 2011 13:13

Seguint en la presentació detallada del nostre programa, avui vos present la part que fa referència al medi ambient, la mobilitat i l'urbanisme, i que hem titulat "Perquè guanyin el medi ambient i el territori", i que vos detallam a continuació:

 • Actualització del planejament municipal per adaptar les Normes Subsidiàries al Pla Territorial de Mallorca.
 

El municipi de Porreres actualment compta amb unes Normes Subsidiàries obsoletes, ja que haurien d’estar adaptades, per llei, al Pla Territorial de Mallorca, aprovat al 2003. Aquest fet fa que sigui necessari que es tramiti aquesta adaptació del planejament municipal de manera immediata fins a assolir l’aprovació definitiva.

 
 • Aprovació definitiva del Pla Especial del Polígon Industrial.
 

Els socialistes consideram que una de les grans mancances que té el municipi, es que encara no té aprovat el Polígon Industrial. Per això, s’ha de donar una empenta decidida al Pla Especial del Polígon Industrial per tal de subsanar les deficiències que té i aconseguir la seva aprovació definitiva per part de la Comissió d’Urbanisme, Ordenació del Territori i Patrimoni del Consell de Mallorca.

 
 • Acabar les rondes.
 

A la ronda urbana del poble li falta, per estar acabada, el tram que va de la carretera de Vilafranca a la sortida del poble cap al cementiri. Per poder donar una solució efectiva als problemes circulatoris del poble es imprescindible escometre les obres d’aquest darrer tram. Per això, nosaltres, els socialistes, dedicarem tots els esforços que facin falta per a que en els propers anys el poble de Porreres tengui una ronda urbana completa.

 
 • Pla de Prevenció d’inundacions i adopció de mesures paliatives de possibles inundacions a les zones amb risc d’inundació.
 

Porreres es un poble, tot i que no ho sembli, que té zones amb risc d’inundació. En concret, hi ha 2 torrents que passen per les afores del poble, un a la zona nord i un pel sud. El creixement que ha sofert el poble en els darrers anys i la falta de previsió dels governants ha fet que s’hagi construït cases dins zones inundables. Això fa que sigui necessària la realització d’un Pla de Prevenció d’Inundacions i la conseqüent adopció de mesures per tal de reduir el risc al màxim per a les persones que viuen en aquestes zones.

 
 • Eliminar elements perillosos del mobiliari de la Plaça de la Vila i realitzar una consulta popular sobre possibles millores a realitzar.
 

La realització de les obres de la Plaça de la Vila ha estat objecte de fortes crítiques i polèmiques. La realitat es que tenim una Plaça i no es pot tornar enrera, ja que el cost que suposaria això es massa elevat, a part que les obres realitzades tenen algunes coses bones i altres més discutibles.

 Nosaltres, proposarem l’eliminació d’alguns elements perillosos del mobiliari, per fer la Plaça més segura. No volem que ningú es faci mal quan passegi. I a part, realitzarem una consulta popular als veïns del poble i als comerciants, per tal de veure quina es la opinió que en tenen i si consideren que s’han de dur a terme algunes millores. 

 • Realitzar un Pla Integral de Mobilitat Municipal.

La reforma circulatòria del poble fa anys que provoca molèsties i problemes als veïns. Des del moment en que es va afrontar aquesta reforma circulatòria, es va fer sense comptar amb la opinió de la ciutadania i sense un pla de mobilitat que reflexes les necessitats reals del trànsit. Per això, des que es va iniciar aquesta reforma, s’han fet constants canvis que més que arreglar les coses, deixen molt que desitjar, el que demostra la improvisació i falta de planejament amb que s’han fet les coses. Per això, nosaltres volem fer un Pla de Mobilitat Municipal, per tal de que els professionals en la matèria ens diguin quines són les millors solucions per al problema circulatori del poble. I a més, que aquestes solucions es sustentin en dades i estudis, no en suposicions. Així mateix, abans de fer cap reforma, presentarem els resultats de l’estudi de mobilitat i les solucions que aquest aporti a la gent, per tal de que la reforma compti amb el màxim consens possible. 

 • Demanar la millora de les connexions en transport públic amb Palma i Manacor

Actualment les connexions amb transport públic (bus) amb Palma i Manacor són cares i amb unes freqüències i horaris no massa adequats. Per això, es necessari lluitar per aconseguir que aquest preus baixin i es millorin els horaris i freqüències. El transport públic representa el futur i necessitam comptar amb un transport públic de qualitat es necessari a qualsevol poble. Des de l’Ajuntament negociarem amb la Conselleria de Mobilitat per tal d’aconseguir que ens facin totes aquestes millores abans esmentades.

 
 • Manteniment adequat dels camins públics i millora dels que ho requereixin.
 

El bon manteniment dels camins públics del poble es molt important, tant pel que fa als usuaris, que necessiten camins nets i en bon estat per circular-hi, com pels visitats, als que també s’ha de donar una bona imatge del nostre municipi, i el paisatge sempre es veu des dels camins i carreteres. Per això, volem que el municipi tengui uns camins impecables, amb les voreres en condicions i el ferm, tant si es asfaltat com si no, en bon estat per a la circulació.

 
 • Revisió de la taxa de fems i implantació de tarifes en funció dels resultats de la recollida selectiva (quan millor es recicli menys es pagarà).

El primer que volem fer els socialistes, es canviar el sistema de cobrament de la taxa de fems. Volem implantar una taxa que es revisi anualment en funció dels resultats del reciclatge, i que pugi o baixi en funció de si es recicla millor o pitjor. Actualment, la taxa consta de 2 parts, per una banda hi ha la recollida (que es fixa, sol ser una concessió a una empresa per varis anys) i per altre hi ha el tractament, que es paga al Consell. La part de tractament, només es paga el rebuig, les altres fraccions només tenen cost de recollida. Per tant, quan menys rebuig es genera menys es paga de tractament. Per això, nosaltres proposam que es pagui el que realment costa a l’ajuntament. Si baixen les tones de rebuig es baixa la taxa i si pugen, per desgràcia, s’haurà de pujar la taxa. Amb aquest sistema, el fet que el rebut baixi o pugi dependrà de tots, de lo bé que reciclem tots. 

 • Revisió de la taxa de fems a sòl rústic per tal d’abaratir-la en els casos que es pugui.
 

Actualment les cases de foravila paguen una taxa de fems fixa, tant si estan habitades com si no hi estan. Nosaltres pensam que això no es el més just, i que s’hauria de distingir entre les cases habitades i les que no, i aplicar taxes diferents, ja que no fa el mateix volum de fems una casa a la que hi viuen sempre que una a la que no hi viuen regularment.

 
 • Apostar per zones enjardinades que comportin un mínim manteniment (sobretot evitar la gespa).

Les zones enjardinades del poble, rotondes, places, etc., tenen un alt cost de manteniment, a part de que s’ha de regar regularment, el que provoca despesa en aigua que es podria evitar. Per això, nosaltres pensam que es millor que a les zones enjardinades s’hi sembrin plantes mediterrànies, adaptades al nostre clima, i s’evitin altres plantes com la gespa, que necessita reg i manteniment constant. Això farà que l’ajuntament es pugui estalviar uns doblers, molt escassos en els temps en que ens trobam i necessaris per fer front a altres despeses més necessàries.  

 • Ajudes als particulars i empresaris que instal·lin sistemes de producció d’energia renovable o neta.

Per tal de potenciar la utilització de les energies netes o renovables,  molt importants en la lluita contra el canvi climàtic. Els socialistes volem treure una línia d’ajudes als particular i empresaris que es decideixin a instal·lar a les seves empreses, comerços o cases alguns d’aquests sistemes de producció d’energia. 

 • Contenidors de recollida selectiva a varis punts del municipi.

Actualment, només hi ha contenidors al punt verd. Per tal de facilitar les coses a la gent que viu al camp, instal·larem contenidors a varis punts del municipi. Però per evitar que aquests punts es converteixin en punts de llançament indiscriminat de fems, s’adoptaran 2 mesures; per una banda s’instal·laran cameres per controlar el que s’hi llança, i per altra banda només seran contenidors de vidre, paper i cartró i envasos, per tal d’evitar que s’hi llanci el rebuig indiscriminadament. 

 • Adaptar millor els horaris del Punt Verd a les necessitats de la ciutadania.
 

El punt verd, es un lloc on els ciutadans han d’anar a tirar el fems quan així ho necessitin. Per això, ha de tenir uns horaris que permetin a la gent anar-hi quan poden, es a dir, quan no treballen. Per això, s’han d’adaptar millor els horaris del punt verd a aquest fet, per facilitar-ne l’ús a tots els porrerencs i porrerenques.

 
 • Instal·lació de papereres (adaptades a la recollida selectiva) arreu del poble.

Actualment, les papereres que hi ha al poble, a part de ser insuficients, son papereres en les que tot el fems es mescla. Per això, nosaltres proposam instal·lar més papereres arreu del poble, i a més, papereres en les que es pugui separar el vidre, el paper i cartró i els envasos del rebuig.

 
 • Instal·lar plaques solars al camps de futbol i arreglar les del Pavelló.

Actualment, hi ha plaques solars al Pavelló, però que pels informes que tenim, no funcionen. Nosaltres, seguin la política de potenciar la utilització d’energies netes, arreglarem les plaques que hi ha al pavelló, i a més, n’instal·larem de noves al camp de futbol.

 
 • Instal·lar sistemes de control de fuites tant al clavegueram com a la xarxa d’abastament d’aigua potable.

A tots els municipis, tant la xarxa d’aigües netes com la de clavegueram, pateix fuites. En el cas del clavegueram això suposa la contaminació del subsòl del poble, i en el cas de les aigües netes, la pèrdua d’aigua. Per això, i aprofitant les ajudes i facilitats del govern, instal·larem sistemes de detecció de fuites d’aigua per tal de detectar-les quan es produeixin i arreglar-les el més aviat possible.

 
 • Millora del clavegueram en els llocs on ho requereix.
El clavegueram encara està en mal estat a molts llocs del municipi, tot i les millores que s’hi han fet en els darrers anys aprofitant el Pla E i el Pla d’Obres i Serveis del Consell. Per això, consideram que es molt necessari que s’arregli el clavegueram a tots els llocs on es necessari.

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb