Miquel Àngel Veny

Recull de reflexions

LA MOBILITAT, SOSTENIBLE

fusteret | 22 Setembre, 2010 15:14

            Avui, 22 de setembre, es el dia mundial sense cotxes, que culmina la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible i Segura.

 

            Com es ben visible, el transport privat, que es el menys sostenible que hi ha, continua essent de bon tros el mitja de transport més utilitzat en els desplaçaments quotidians a la nostra illa. Només a mode d’exemple, i per documentar l’afirmació abans realitzada amb dades, més del 30% de les emissions de gasos efecte hivernacle que es produeixen a Mallorca, provenen dels mitjans de transport. A les Illes Balears, un 60% de l’energia es consumida pel transport (quan la mitjana espanyola es del 39%); i tenim una quantitat de cotxes de 623 cotxes per cada 1000 habitants, el que suposa que som de les regions d’Europa amb més cotxes.

 

            Amb tot això, i en la línia seguida pel partit socialista en els darrers anys, no ens queda altra que continuar advocant per a que la mobilitat es realitzi baix criteris de sostenibilitat. I més, quan durant aquesta setmana europea de reivindicació de la mobilitat sostenible, ens han sobtat noticies com que el PP i UM exigeixen llevar el carril bici de Palma. Una noticia molt preocupant pels que hem lluitat, lluitem i lluitarem decididament per a que la mobilitat del futur estigui basada en el transport públic, com a vertebrador de molts dels desplaçaments quotidians tant interurbans com intraurbans, tot i que aquests darrers reforçats amb altres tipus de mitjans de transport no contaminants com es la bicicleta o fins i tot, els desplaçaments caminant quan parlem de distàncies a recórrer curtes.

 

            La lluita contra el canvi climàtic, es una de les grans prioritats que han de tenir, i en aquests moments tenen, els nostre governants. El canvi climàtic, es una realitat, però s’ha de lluitar per minimitzar al màxim els seus efectes. Un dels grans pilars en la lluita contra el canvi climàtic, es la potenciació de la mobilitat sostenible, ja que així es pot aconseguir una reducció més que important de les emissions dels gasos causants de l’efecte hivernacle. El partit socialista, des de les institucions, ha iniciat un camí, que serà llarg i dur, però que esperem que culmini en el futur en una illa que sigui un exemple de mobilitat sostenible, amb un transport públic que connecti de manera efectiva i barata tots els pobles de l’illa amb Palma, i amb els seus referents comarcals, que uneixi els grans eixos (Alcudia – Palma, Artà/Capdepera – Palma i Felanitx/Santanyí – Palma) i que una vegada a Palma permeti una connexió ràpida i eficaç amb qualsevol punt de la ciutat.

 

            A part de la potenciació del transport públic, com ja s’ha apuntat, s’ha de continuar treballant per a que els desplaçaments interiors de les ciutats i pobles, no es realitzin el cotxe, i si es possible amb cap tipus de transport motoritzat, sinó en bicicleta o a peu. Es molt important continuar amb aquesta política iniciada de potenciació d’aquest transport, amb la creació de carrils bici, d’aparcaments de bicicletes, etc. El transport no motoritzat es el més net, i si volem aconseguir que les ciutats siguin espais sense fums, que no cal recordar que són perjudicials per a la salut, a part de també ser-ho per al medi ambient, no ens queda altre camí que continuar treballant decididament en aquesta línia.

 

            Finalment, no seria adequat acabar aquesta reflexió, sense animar a tothom a que ens ajudi en aquest propòsit. Aconseguir arribar a un escenari on la mobilitat sigui sostenible i segura, no serà fàcil, el camí està iniciat, estem treballant en ell, però sense l’esforç i el compromís de tots no ho aconseguirem. La celebració de dies com aquest d’avui, i setmanes com la que culminem avui, en el futur no hauria de ser necessari.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb